Pomiary w lokalach gastronomicznych
Pomiary w lokalach gastronomicznych
W lokalach gastronomicznych powinny być wykonywane następujące pomiary:
- pomiary natężenia oświetlenia w kuchni
- pomiary wydajności wentylacji nawiewno-wywiewnej lokali oraz
- pomiary wydajności okapów gastronomicznych
- pomiary hałasu od wentylacji mechanicznej
Powyższe pomiary powinny być wykonywane przy odbiorze lokalu.
Niezależnie od powyższych pomiarów w lokalu powinny odbywać się pomiary i sprawdzenia okresowe:
- instalacji elektrycznej w zakresie ochrony przeciwporażeniowej i ochrony przeciwpożarowej instalacji elektrycznej – raz na pięć lat.
- pomiary szczelności instalacji gazowej minimum raz na rok
- sprawdzenia instalacji kominowej spalinowej i grawitacyjnej wentylacyjnej minimum raz na rok.
Poniżej przedstawiam wymagania pomiarowe:
- Wymagania natężenia oświetlenia w kuchni na stanowisku pracy = 500Lx
- Wymagania hałasu w kuchni na zapleczu i w sali konsumpcyjnej 45 dB dla średniego poziomu dźwięku w godzinach dziennych. Maksymalnego poziomu dźwięku się nie normalizuje w obiekcie gastronomicznym.
Wentylacja powinna spełniać następujące wymagania:
- Nawiew i wywiew powinien być zrównoważony, choć w lokalach znajdujących się w większych budynkach dopuszcza się podciśnienie, aby zapachy kuchenne nie roznosiły się po obiekcie.
- W obiektach z instalacją gazową musi być zainstalowana wentylacja mechaniczna nawiewno- wywiewna zrównoważona.
- W lokalu bez otwieranych okien powinno być doprowadzone świeże powietrze w ilościach 30m3/h na 1 osobę lub 20m3/h na jedną osobę w lokalach otwieranymi oknami.
Dobór wydajności wentylacji wywiewnej do wielkości okapu gastronomicznego dobieramy wg poniższej tabelki. W tabelce podano niezbędną wydajność wentylacji na 1 metr obwodu aktywnego okapu w zależności od założonej prędkości przepływu powietrza przez okap (na ogół 0,1 m/sek) w zależności od zawieszenia okapu nad płytą grzejną (odległość od 0,1 metra do 1 metra).
Tabela załączona jest podana za opracowaniem Jerzego Drążkiewicza „Okap nad trzonem kuchennym”